فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 112 (پاییز 1399)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 112 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس چگینی* صفحات 9-33

    علوم، درراستای موضوعاتی که دنبال می‏نمایند، روش‏هایی را مورد بهره‏برداری قرار می‏دهند که بتوانند به شکل آسان‏تری به مجهولات در حوزه‏ مذکور دست‏ یابند. روش‏شناسی، شناخت روش‏های علوم یا علم روش، دانشی است که درباره‏ روش‏های مناسب تحقیق و اثبات علوم مختلف به بحث و تحقیق می‏پردازد. روش‏شناسی به نحوه‏ شناخت مسایل و پدیده‏های موجود در علوم، عموما و علوم انسانی و اجتماعی خصوصا، مربوط است. درک و فهم مناسب و متناسب پدیده‏ها با اتخاذ روش درست، ممکن و میسور می‏شود. نشانه‏شناسی به عنوان یکی از روش‏هایی است که به صورت ویژه در علوم انسانی و اجتماعی که به کشف محتوا و معانی موجود در تعامل و ارتباط انسانی و اجتماعی می‏پردازد، مورد استفاده و بهره‏برداری قرار می‏گیرد. علوم سیاسی و امنیتی ازجمله حوزه‏هایی هستند که نشانه‏شناسی درراستای پنهان‏سازی و کشف معنا و مقصود پدیده‏ها، تحولات و رخدادها، انتقال و تداعی‏کنندگی مقاصد و منظورها را مورد نظر قرار می‏دهند. چگونگی درک پدیده‏های سیاسی و امنیتی و تحلیل تحولات ناشی از آنها امری لازم در علوم امنیتی و سیاسی است که در کنترل و مدیریت تحولات، نقشی تعیین کننده دارد.

    کلیدواژگان: نشانه‏شناسی، مدلول، تفسیر، زبان‏شناسی، معنا
  • بهزاد سیفی* صفحات 35-68

    توسعه و به کارگیری وسایل زیرآبی نظامی بدون سرنشین نه تنها بسیار چالش برانگیز می باشد، بلکه به بروز نگرانی های جدی و مسایل جدل آمیز بسیاری در عرصه حقوق بین الملل دریاها منجر شده است. قابلیت به کارگیری این وسایل در ابعاد مختلف نظامی، ازجمله در زمینه شناخت محیط، کشف و بازرسی در زیرآب، عملیات ضدمین و دیگر عملیات های نظامی، وجود آنها را بسیار حایز اهمیت نموده است. بااین وجود، هنوز مشروعیت به کارگیری آنها در عرصه دریا مورد اختلاف بوده و تعیین وضعیت حقوقی به کارگیری آنها در قلمروهای مختلف دریایی بسیار پیچیده است. ضمن اینکه به نظر می رسد، قواعد حقوق بین الملل موضوعه در این زمینه دارای خلاهایی بوده و پاسخگوی توسعه روزافزون وسایل زیرآبی نظامی بدون سرنشین نمی باشد که این امر، قطع به یقین، واکنش بسیاری از دولت ها، به ویژه دولت های فاقد چنین فناوری را درپی خواهد داشت. نوشته حاضر باتوجه به رویه های حقوقی و عملی که درخصوص به کارگیری این نوع وسایل وجود دارد و همچنین با استمداد از قواعد و مقررات حقوق بین الملل دریاها و تفسیر قواعد حقوقی مذکور، تلاش دارد تا مشروعیت به کارگیری این وسایل ازمنظر حقوق بین الملل دریاها را اثبات نماید و درنهایت با بررسی کنوانسیون حقوق دریاها 1982، وضعیت زیردریایی ها و وسایل زیرآبی نظامی بدون سرنشین را در مناطق مختلف دریایی معین می نماید. روش تحقیق حاضر تحلیلی توصیفی است و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل دریاها، زیردریایی نظامی، وسایل زیرآبی نظامی بدون سرنشین، کشتی نظامی
  • فضل الله نوذری، حسین مهرابی* صفحات 69-95

    محور مقاومت در منطقه غرب آسیا از اهمیت ژیوپولیتیک زیادی برخوردار است. این اهمیت باتوجه به پیوستگی جغرافیایی آنها با کشور ایران تاثیر زیادی بر راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران می تواند داشته باشد که در این تحقیق سعی شده است تاثیر عوامل ژیوپولیتیک طبیعی کشورهای ایران، عراق، سوریه، لبنان و سرزمین های اشغالی موثر بر تدوین راهبرد دفاعی کشور به عنوان مسئله تحقیق مورد بررسی قرار گیر؛ بنابراین، در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و به صورت کاربردی و با استفاده از گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و تحقیقات میدانی تلاش شده است عوامل ژیوپولیتیک طبیعی مرتبط و موثر بر تدوین راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران به عنوان سوال تحقیق شناسایی شود. بدین منظور، برای تعیین این عوامل و تبیین نقش آنها (درقالب بسترهای فرصت آفرین، تهدیدزا، قوت و ضعف) پرسشنامه دو قسمتی، تنظیم و طراحی شد که به منظور تایید عوامل موثر ژیوپولیتیک طبیعی و نقش های احصاشده آنها بر تدوین راهبرد دفاعی بین جامعه نمونه آماری 50 نفری به صورت تمام شمار توزیع و پس از اخذ نظر جامعه نمونه آماری با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری، تجزیه وتحلیل شده و درادامه به جمع بندی و ارزیابی سوالات تحقیق پرداخته شده است و درنهایت در قسمت نتیجه گیری و در پاسخ به سوالات تحقیق، ضمن تعیین عوامل 17 گانه موثر ژیوپولیتیک طبیعی کشورهای محور مقاومت، به تبیین نقش های چهارگانه (قوت، ضعف، فرصت و تهدید) این عوامل که در تدوین راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران موثر می باشند؛ پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپولیتیک طبیعی، کشورهای محور مقاومت، راهبرد دفاعی، جمهوری اسلامی ایران
  • رسول یوسفی رامندی*، محمد مهدی یوسفی رامندی صفحات 97-129

    سال هاست که جمهوری اسلامی ایران مورد هجمه های متنوع، اعم از اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، رسانه ای و تهدیدات نظامی، ازسوی غرب و ایادی استکبار قرار گرفته است. ناآرامی هایی که در سال 1397 در برخی از نقاط کشور امکان جلوه گری یافت، مثال عینی از هم افزایی تلاش و طرح وبرنامه دشمنان است؛ بنابراین، نیاز است تا با بررسی دقیق جریان های موجود در این حوادث، درقالب یک برنامه پیشگیرانه، محیطی ایمن در برابر اقدامات عامدانه و سهوی تحریک آمیز بر افکار عمومی ایجاد نمود. پژوهش حاضر، با هدف ریشه یابی دقیق اعتراضات و ابعاد مختلف آن و همچنین ارایه راهبردهای برون رفت از این نوع وضعیت ملتهب اجرا شده است. لذا این پژوهش ازحیث رویکرد، استقرایی و ازحیث هدف، اکتشافی است و ازحیث روش از راهبرد مفهوم سازی تحلیل محتوای کیفی بهره برده است. نتایج این پژوهش، علاوه بر تحلیل اتفاقات، شامل راهبردهایی است که عبارتند از: راهبردهای بازسازی و بازتوانی، راهبردهای مقابله و راهبردهای آمادگی که می تواند به عنوان یک سپر درمقابل حوادث احتمالی آینده، مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بحران سیاسی امنیتی، مدیریت بحران سیاسی امنیتی، راهبرد پیشگیرانه فعال، ناآرامی های سال 1397، تحلیل محتوای کیفی
  • جواد رفیعی راد*، کیوان شیخ الاسلامی، محمدباقر فدائی، علی مرادی، عباس رضایی صفحات 131-166

    با دقت در زندگی بشر در طول تاریخ می توان دریافت که از ابتدای آفرینش، جنگ و درگیری با انسان همراه بوده و جزء جدایی ناپذیری از زندگی اوست. در جنگ های اخیر، درگیری‎های منطقه‎ای و تکثیر و استفاده از فناوری‎های مدرن نظامی نشان می دهد که وسعت، مشخصات و پیچیدگی‎های محیط جنگ‎ها، لزوم تفکر و بررسی علمی، منطقی و نظام‎مند دفاعی را می‎طلبد و این آمادگی با شناخت صحیح از جنگ های آینده و فراهم نمودن منابع و ظرفیت های ملی متناسب با نیازهای آن محقق می شود. بدون تردید بسیج منابع و ظرفیت های ملی در پشتیبانی از جنگ های آینده در سرنوشت آن تاثیر بسزایی خواهد داشت. در شرایط تهدید دشمنان و به وقوع پیوستن جنگ، بسیج منابع ملی بسته به شرایط داخلی و خارجی و نیز باتوجه به نوع و ویژگی تهدیدات پیش رو، متفاوت بوده و می تواند اثرات متفاوتی ایفا نماید. این تحقیق با هدف دستیابی به تاثیر بسیج امکانات و منابع ملی در جنگ های آینده انجام شده است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی بوده و با روش آمیخته، ضمن مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، داده های جمع آوری شده مورد تجزیه وتحلیل کمی قرارگرفته و نتایج آن در روش کیفی مورد بهره برداری واقع شده است. براساس یافته های تحقیق بسیج منابع ملی می تواند ظرفیتی بی نظیر را دراختیار فرماندهان قرار دهد تا با اتکا به آن بتوانند اولا بازدارندگی ایجاد نمایند و ثانیا درصورت بروز جنگ، سرنوشت نبرد را به نفع جبهه خودی تغییر دهند. درپایان، محققین پیشنهادهایی کاربردی نیز ارایه نموده اند.

    کلیدواژگان: بسیج امکانات، جنگ آینده، منابع ملی
  • سید حسین فرمی باف*، کمال خواجه پور، ابوالقاسم عاصی صفحات 167-199

    مقاومت و پایداری در برابر ظلم ظالمان، یک امر دینی و قرآنی است. خداوند استقامت در برابر زورگویی را یک وظیفه دانسته و به بندگان خویش فرموده که در برابر بی عدالتی ها سر تسلیم فرود نیاورند و با تمام وجود به مقابله بپردازند. ادبیات مقاومت بیان رویارویی و تقابل دو اندیشه و تفکر است که یکی بر پایه بی عدالتی و سلطه جویی استوار است و دیگری جبهه مقابل آن که برای احقاق حق تلاش می کند. قرآن دفاع از مظلومین را یک وظیفه شرعی می داند و پذیرش ظلم را نکوهش می کند. خداوند سبحان، عزت مندی مسلمین، اقتدار مومنان، برون رفت از انفعال و شکست و انزوای معاندین را نتیجه مقاومت در برابر مفسدان می داند. از دیدگاه قرآن، هدف اصلی مقاومت، ایجاد تعادل و توازن در جامعه است. بینش دینی، مقاومت جمعی در مقابل سلطه جویان را می طلبد و همه آحاد جامعه را در برابر زورگویان مسیول می داند. در این تحقیق که براساس آموزه های دینی و کلام بزرگان دینی تدوین شده است، پس از نگاهی کوتاه به ریشه های قرآنی مقاومت به ضرورت، ثمرات و دستاوردها، مصداق ها و نتایج پایداری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، مقاومت و پایداری، قدرت دینی، استقامت، نظام سلطه
|
  • Pages 9-33

    In pursuit of the sciences they pursue, they employ methods that can more easily reach the unknown in the field. Methodology or methodology, knowledge of the methods of science or the science of method, "is the knowledge that discusses appropriate methods of research and proving the various sciences. The methodology is related to how issues and phenomena are understood in the sciences, in general, and in the humanities and social sciences in particular. Appropriate understanding of the phenomena becomes possible by adopting a method. Semiotics is one of the methods used in particular in the humanities and social sciences that explores the content and meanings of human-social interaction and communication. Political and security sciences are areas in which semiotics is intended to conceal and discover the meaning and purpose of phenomena, developments, and events that transmit and associate intentions and purposes. Understanding the political and security phenomena, and analyzing the resulting developments, is essential in the security and political sciences, which can play a critical role in controlling and managing developments.

    Keywords: Semiotics, signified, Interpretation, Linguistics, Meaning
  • Behzad Seify * Pages 35-68

    The development and use of unmanned undersea military vehicles is not only very challenging, but has led to serious concerns and many controversial issues in the field of international law of the sea. Ability to use these devices in various military dimensions, including; in the field of environmental recognition, underwater inspection and inspection, anti-mine operations and other military operations, their existence has become very important. However, the legitimacy of their use in the maritime arena is still disputed, and it is very difficult to determine the legal status of their use in different maritime domains. At the same time, it seems that the rules of international law in question have gaps in this regard, and do not meet the growing development of unmanned undersea military vehicles. This will certainly lead to a backlash from many governments, especially those without such technology. The present article tries to legitimize the legitimacy of the use of these types of tools in terms of legal and practical procedures regarding the use of these devices, as well as using the rules and regulations of international law of the sea and interpretation of the mentioned legal rules, trying to prove legitimacy of view of international law of the sea. Finally and, by examining the 1982 law of the sea Convention, determines the status of undersea submarines and unmanned undersea military Vehicles in certain maritime areas.

    Keywords: International Law of the Sea, Military Submarine, Unmanned Undersea Military Vehicles, Warship
  • Fazlolah Nozari, Hossein Mehrabi * Pages 69-95

    due to the current developments in the international system, the region of western asia has made the region - based countries have many geopolitical significance. this importance with regard to their geographical continuity with iran has a great impact on the defense strategy. A. it can be noted that in this study, the influence of natural geopolitical factors of these countries has been tried to influence the development of the country's defensive strategy as research issue; therefore, in this study, using descriptive - analytical method and using data collection in library method and field research, the factors of natural geopolitics are related and effective on the formulation of defense strategy J. A. iran as a target of research is identified. in order to determine these factors and explain their role (in the form of تکنیک‌ها beds, تهدیدزا, strength and weakness)the questionnaire was designed and analyzed in order to confirm the effective factors of the natural geopolitics and their احصا roles in determining the effective factors of natural geopolitics and their identified roles, in order to explain the effective factors of the natural geopolitics of countries. A. iran is effective; it has been paid.

    Keywords: key geopolitical factors, Resistance, axis countries
  • Rasoul Yousefi Ramandi *, Mohamad Mahdi Yousefi Ramandi Pages 97-129

    Iran has been attacked by the US and its allies in economic, cultural, social, media and military affairs for many years. The unrest that took place in some parts of Iran in 2018 is an example of the synergy of the enemy plan as well as the mismanagement of the country's economic and policy makers. However, some were trying to blame the protests on their political opposition. Therefore, it is necessary to carefully examine the flows of these events in the form of an active preventive program, to create a safe environment for intentional or inadvertent acts of public opinion. The purpose of this study was to identify the root causes of the protests and their various dimensions, as well as to provide strategies for dealing with this type of inflamed situation. Therefore, this research is an inductive and exploratory productive concept with qualitative content analysis conceptualization strategy. The results of this study, in addition to analyzing the events, should be used as a shield against future events.

    Keywords: Political - Security Crisis, Political-security crisis management, Active prevention strategy, The unrest in 2018
  • Javad Rafiee Rad *, Kaivan Shaekh Aleslame, Mohammad Bagher Fadaee, Ali Morade, Abbas Razaee Pages 131-166

    A careful look at human life throughout history reveals that war and conflict have been with man from the very beginning of creation, and is an integral part of his life. Regional conflicts and the proliferation and use technologies in recent wars show that the breadth, characteristics and complexities of war environments require the necessity of scientific, rational and systematic thinking and reviewing for defense, and this preparedness is achieved by having a proper understanding of the future wars and providing national resources and capacities tailored to its needs. Without a doubt, the mobilization of national resources and capacities to support future wars will have a significant impact on its fate. Depending on the internal and external conditions, as well as the type and nature of the threats ahead, the mobilization of national resources varies in terms of enemy threats and the occurrence of war, so can have different effects. This study aims to explore the impact of mobilizing national facilities and resources in future wars. The research method in this study is deductive and functional in terms of functionality and the data collected has been analyzed quantitatively through mixed method, in addition to library and documentary studies, then its results have been used in a qualitative method. According to the findings, mobilizing national resources can provide commanders an unparalleled capacity, firstly to develop deterrence, and secondly to alter the fate of the battle for their own advantage in case of war. Finally, the researcher has provided some practical suggestions.

    Keywords: Mobilization, Future War, National Resources
  • Saydhosin Formibaf *, Kamal Khjehpor, Abulqasim Assi Pages 167-199

    always leads to humiliation and humiliation. Resistance and perseverance against the tyranny of the oppressors is a religious and Qur'anic matter. God has made it a duty to persevere in the face of coercion and to tell His servants not to succumb to injustice and to fight with all their might. Resistance literature is the expression of confrontation and confrontation between two ideas and thinking, one based on injustice and domination, and the other is the front that is trying to realize the right. The Qur'an considers it a religious duty to defend the oppressed and condemns the acceptance of oppression. God Almighty considers the dignity of Muslims, the authority of believers, the way out of passivity, and the defeat and isolation of dissenters as the result of resistance against the corrupt. . From the Qur'an's point of view, the main goal of resistance is to create balance and equilibrium in society. Religious insight demands collective resistance against the hegemonists and holds all members of society accountable to the oppressors. In this study, which has been compiled based on religious teachings and the words of religious leaders, after a brief look at the Qur'anic roots of resistance, the necessity, fruits and achievements, examples and results of sustainability have been discussed.

    Keywords: Quran, resistance, stability, religious power, endurance, system of domination